Fíkovo makové RAW koláčky
Množství přísad si můžete upravit dle požadovaného počtu. Já jich měla z tohoto cca 9. Záleží jak velké budete dělat.
Těsto:
· 2 a 1/2 šálku oříšků- dle možností ( já dala para, kešu, lískové ) mandle jsem nenašla :D
· 1 šálek strouhaného kokosu ( lepší je jemný)
· 7 datlí
· šťáva z 1/2 pomeranče
Náplň:
· 150 g sušených fíků
· 1/2 šálku máku - umeleme čerstvě
-kdo nechce moc sladké dá méně fíků a více máku :-) případně doplní směs dle fantazie
-pomerančová šťáva dle požadované hustoty- já dala druhou půlku pomeranče
Ořechy umeleme v malém el. sekáčku na ořechy a zeleninu na jemno.( Mám obyč z Lidla) něco takového :
( Kdo nechce mít v oříšcích inhibitory- předem musí namočit , nechat okapat a trochu oschnout, není to tak velká zátěž na trávení a slinivku)
Směs smícháme s kokosem, můžeme vše ještě trochu mixnout, aby byla hmota hladší.
Měkké datle dáme do mixérku, přidáme pomerančovou šťávu ( já použila sekáček již špinavý od ořechů) a mixujeme až se udělá kašovitá hmota. Pokud jsou datle tužší necháme je ve šťávě chvíli dle potřeby a času namočené.
Obojí smícháme a uhněteme těstíčko, které bude držet pohromadě. Jako na vánoční nepečené kuličky... může se někdy drobit, ale nevadí. Při formování tvaru prostě zmačknete a drží ;-)
Vytvarujeme kolečka - otvor na náplň si můžeme pomoci udělat dnem malé skleničky mírným zmačknutím. Když těsto popraská zase to zmačkneme dohromady. Hotové korpusy dáme na alobal položený na podnosu a šup zachladit do mrazáku.
Mezitím doděláme náplň.
Umixujeme fíky a pomerančovou šťávu ( já zase použila již špinavý sekáček na ořechy) .
Umeleme mák- obojí smícháme.
Za cca 20 min vyndáme zatuhnuté korpusy , naplníme a dáme odležet do ledničky i s tácem- přikryté igelitem, aby neosychaly zbytečně. Když na ně zapomenete a zmrznou taky se nic neděje- naplníte a dáte do ledničky odpočívat....
Jedli jsme je hned asi po 5 hodinách, šlo to, ale za 24hod. byly lepší, oříšková hmota pěkně zvlhla.