Cizrna na paprice podle Magdy
Cizrna na paprice podle Magdy
Potřebujeme:
1PL oleje
1 větší cibuli
1 pórek
1 sojová šlehačka na vaření Alpro Soya např.z Tesca
1 plechovku cizrny ( ideálně Bonduelle v páře 425 ml, sůl dle potřeby- opatrně nepřesolit!
sojová omáčka Shoyu- ne chemické náhražky
pepř dle chuti
1 vrchovatá PL sladké červené mleté papriky
1 - 2 kostky vegan zeleninového bujonu
1PL ovesných vloček
4PL hrašky ( nebo hladké mouky)
případně ke konci vaření Solamyl rozpuštěný v troše studené vody na finální dohuštění, kdyby se nám to zdálo řídké.
1,5 l vody
Do hrnce dáme lžíci oleje a osmahneme cibuli nakrájenou na jemno tak aby zesklovatěla - na malém plamínku aby se nepřipálila a nezhnědla. Přidáme mletou papriku a 1PL vloček a 4PL mouky a jen velmi krátce osmahneme, několik vteřin za stálého míchání, aby paprika nezčernala a nezhořkla. Zalijeme vroucí vodou, rozmícháme metlou a přidáme pórek nakrájený na tenká kolečka. Vhodíme bujon, rozmačkáme, rozmícháme, ochutnáme a dosolíme. Kdo má raději pórek křupavější přidáme ho až po 5-10 minutách vaření po zahuštění. Jinak se rozvaří moc.
Otevřeme plechovku a vsypeme do uvařené omáčky polovinu celé cizrny. Druhou polovinu rozmačkáme v plechovce vidličkou a tím vše ještě trochu zahustíme. Cizrna je už vařená, takže jen prohřejeme, dochutíme pepřem, případně solí a sojovou omáčkou SHOYU .Již nevaříme.
Pokud chceme hustější - rozděláme Solamyl v trošce vody a do vroucí omáčky pomalu přimícháváme. Během minuty je zahuštěno.
Příloha – houskové knedlíky, rýže i těstoviny, v případě že nic nemáme tak i s rohlíkem či chlebem je to dobré. Kdo má rád brusinky jsou výborným doplňkem. Na talíři zdobíme na tenko nakrájeným pórkem nebo zeleným dle chuti. Pokud máme TEMPEH, ROBI, nebo uzené tofu nahradí nám maso. Vložíme jej jen prohřát na chvíli do hotové omáčky. Nevaříme, hlavně u tempehu je to škoda.
Kdo má rád hodně cizrny- může dát dvě plechovky. Každý musí vyzkoušet jak mu to bude chutnat nejvíce.
Z této dávky je 5 velkých porcí.
Obměnou je přidání citronové šťávy a máme omáčku druhý den na kyselo, aby nebyl stereotyp ;-)